פתרון בעיות בהכנת סבון

 
כל סבונאי, גם המנוסה ביותר, עלול מידי פעם להיתקל בבעיות בהכנת סבון, שהן ברובן נפוצות וכמובן ניתנות למניעה

להלן כמה תקלות נפוצות:

התערובת גולשת

תופעה נפוצה ב- “שיטה הקרה” להפקת סבון, שבה לאחר סיום שלב הסבוניפיקציה (saponification) ויציקת התערובת לתבנית, התערובת תופחת ו- “גועשת”. תופעה זו מתרחשת כשהתערובת חמה מידי. כשמכינים סבון אנו עלולים להיתקל בהתחממות יתר של מסת הסבון, בעיקר כשהתהליך נעשה בחיפזון, ואיחוד המים והסודה מתרחש בטמפרטורה גבוהה מידי. חימום יתר עלול להתרחש גם כשמשתמשים בשמנים אתריים בעלי יכולת חימום גבוהה, כמו קינמון, או כשמייצרים סבון עם תוספות בעלי תכולת סוכר גבוהה, כמו: סוכר, דבש, בירה או חלב

הפתרון לחימום יתר:

אופציה ראשונה: במידה ובמתכון אנו משתמשים בשמנים מחממים או תוסף בעל תכולת סוכר גבוהה, מומלץ לחבר את התערובת בפחות ב- 55-60 מעלות. אם התערובת תפחה, כדאי לעצור את התופעה מהר, לפני שמסת הסבון תגלוש כולה מהתבנית. הדרך הטובה ביותר לכך בעיניי היא לנעוץ את המסה המתנפחת בשיפוד עץ כמה וכמה פעמים כדי לשחרר אויר חם מפנים הסבון, ולקרר אותה לפני שתגלוש

הסבון נשאר רך גם לאחר ייבוש הסבון

יש כמה סיבות אפשריות. הראשונה, בדקו את המתכון שלכם: האם השתמשתם בכמות גדולה של חמאות ושמנים רווים, כמו חמאת דקל או שיאה? אחוזים גבוהים של חמאות במתכון עלולים לגרום לסבון להתרכך. אפשרות שנייה היא שימוש בכמות מים גבוהה, שמצריכה זמן ייבוש נוסף. אפשרות נוספת, בדקו אם כמות הסודה שהשתמשתם במתכון מספקת. ייתכן שלא השתמשתם במספיק סודיום הידרוקסיד, והתערובת רכה ולא יציבה. מכיוון שקשה לנו לדעת את הסיבה המדויקת, מומלץ לשמור על סבון זה לשימוש עצמי

שכבה אבקתית לבנה על גבי הסבון

תופעה זו מכונה “soda Ash”. למרות המראה הלא יפה, השכבה אינה פוגמת באיכות הסבון. לתופעה זו מספר סיבות אפשריות: ה- “trace” היה רך מידי – זה יצר סבון לא מספיק דחוס, ומולקולות של מלחים צפו ועלו על פני הסבון, התחמצנו עם מגע האוויר והפכו לאבקה לבנה. תכולת מים גבוהה – חלקיקי מים ולחות שהתנדפו מתוך הסבון בתהליך הייבוש הציפו חלקיקי מלחים על שטח הפנים.

הפתרון :

הקפידו לצקת את הסבון כהמסה דחוסה ופחות נוזלית – “thick trace” שמותיר סבון דחוס ללא חלקיקי מים צפים. יש המקפידים לרסס אלכוהול 96% ומעלה על פני הסבון הטרי בתבנית כדי להאיץ התייבשות החלק העליון, וכדי למנוע מחלקיקים להגיע לפני השטח ניתן לכסות את שטח הפנים של הסבון בניילון נצמד כדי למנוע מגע של חמצן עם פני הסבון, ובכך להקטין את תופעת ה“soda ash”.

כיצד להיפטר מהשכבה האבקתית?

אם כמות האבקה קטנה, מומלץ לגרד אותה בעדינות. ניתן לשטוף את הסבון בקטורת אדים קטנה ולנגב במגבון יבש. אופציה נוספת וטובה לא פחות היא לטבול את הסבון במים קרים ולייבש אותו על מתקן ייבוש

עיגולים במרכז הסבון

תופעה זו נקראת “חצי ג’ל”. בתהליך הסבון ניתן להגיע לסבון עם או בלי ג’ל על ידי חימום נוסף ועבודה בטמפרטורה גבוהה, שהופכת את מולקולות המלחים לקריסטלים שקופים, כך שהסבון מקבל צבע שקוף מעט, ממש כמו ג’ל. תופעת ה- “חצי ג’ל”, שנוצר עיגול ג’ל במרכז הסבון, מתרחשת כאשר טמפרטורת הסבון גבוהה במרכז התבנית וקרה במסגרת החיצונית

הפתרון :

הקפדה על אחידות ב- 55-60 מעלות, וערבוב טוב של התערובת כדי שתתקרר. כמובן שתופעה זו אינה מזיקה – השאירו סבונים אלה לשימוש עצמי או המיסו אותם שוב

חור חלול במרכז הסבון

גם תופעה זו מתרחשת כאשר התערובת חמה מידי ונוצרת תפיחה של אוויר חם ממרכז הסבון. אם הסבונים לשימוש עצמי, אין בהם פגם והסבון תקין ובטוח לשימוש. אם מראה הסבון חשוב לכם, המיסו אותו וצקו מחדש לתבנית

אחרי 24 שעות מזמן פריסת הסבון הוא נשבר או התפורר

הסיבה לכך כמות מים נמוכה או כמות סודה גבוהה. בדקו את המתכון שלכם – בעבור תופעה זו מומלץ להמיס מחדש ולצקת שוב לתבנית

תערובת הסבון התפרקה בתבנית

אם בזמן ערבוב התערובת או אחרי יציקתה לתבנית היא מתחילה להיפרד ונראה כאילו השמן מתחיל לצוף, הסיבה לכך שלא ערבבתם את התערובת מספיק זמן, והסבון לא הגיע לריאקציה מלאה. במקרה כזה החזירו את התערובת לסיר, וערבבו עוד עד לקבלת תערובת סמיכה ויציבה

בזמן פריסת הסבון נתקלים ב- "כיסים" של סודה או "כיסים" של שמן

אם בזמן ערבוב התערובת או אחרי יציקתה לתבנית היא מתחילה להיפרד ונראה כאילו השמן מתחיל לצוף, הסיבה לכך שלא ערבבתם את התערובת מספיק זמן, והסבון לא הגיע לריאקציה מלאה. במקרה כזה החזירו את התערובת לסיר, וערבבו עוד עד לקבלת תערובת סמיכה ויציבה

לסבון לוקח המון זמן להגיע לשלב ה- "trace"

תופעה זו נפוצה כאשר הסבון מכיל אחוזים גבוהים של שמן זית. בדקו את כמות המים שלכם – האם השילוב הוא כמות מים גבוהה ואחוזים גבוהים של שמן זית? אם כן, ה- “trace” ייקח יותר זמן (מעל 10 דקות ערבבו במערבל ידני).

מקבץ תופעות שקשורות לשמן האתרי

לא מעט תופעות קשורות לבחירה של תוסף ריח או שמן אתרי. הקפידו לבחור שמן טהור באיכות טובה למניעת מגוון התופעות הבאות: התערובת מתפרקת מרגע הכנסת הריח: כנראה שהשמן אינו טהור ומכיל חומרים כימיים שאינם מותאמים להכנת סבון. במצב כזה אין מה לעשות, אלא להשליך את התערובת לפח. “כיסים” קטנים של שמן לא אחיד או סימני שעווה נוקשים בסבון: גם במצב זה השמן אינו טהור או שתמצית הריח אינה מותאמת להכנת הסבון. במצב זה אין חשש והסבון טוב לשימוש. שמרו את הסבונים האלה לשימוש אישי או המיסו את הסבונים לעיסה חדשה.

הכנת סבון הוא עניין מהנה, יצירתי ולא פחות חשוב – בריא לעור.
אם נתקלתם בעוד תופעות, שתפו ונשמח להוסיף למגוון התקלות שהצגתי כאן.

לעוד פוסטים שאולי יעניינו

Uncategorized
דורית יוסף

שמן קיק סגולות ועוד

שמן קיק: סגולות , שימושים וטיפים שמן קיק, המופק מזרעי צמח הקיקיון, ידוע מזה דורות בזכות סגולותיו הרפואיות והקוסמטיות. שמן סמיך זה, עשיר בחומצה ריצינולאית,

קרא עוד»
Uncategorized
דורית יוסף

סבון טבעי ומהו האל סבון

סבון מול אל-סבון: מדריך מקיף לעולם הקוסמטיקה מבוא כולנו מכירים את הסבון, חומר ניקוי בסיסי וחיוני בחיינו. אבל האם ידעתם שיש הבדל משמעותי בין סבון

קרא עוד»

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *